Rask reaksjon og god akuttbehandling reddet trolig Påls liv

”Hjertestans, mann 50 år, Hundvåg.” Meldingen er ikke til å misforstå. Lege Nils Petter Oveland er på vakt på Luftambulansen på Stavanger universitetssjukehus. I løpet av to minutter er han og redningsmann Ivar Fjeldset under utrykning.

Det var en ganske vanlig desembermorgen for et år siden da familien Tollagsen opplevde deres livs verste mareritt. Pappa Påls hjerte stoppet. Rask reaksjon fra familien reddet trolig livet hans. Det og ikke minst innsatsen fra lege, redningsmann og ambulansepersonell.

Med seg i bilen hadde legen som rykket ut denne dagen et håndholdt ultralydapparat. Det gjorde at han der og da kunne se at Påls hjerte slet med å trekke seg sammen. En kransåre hadde gått tett. Bruken av ultralyd ute hos pasienten sparte verdifull tid ved ankomst sykehus. Der kunne han sendes rett på operasjon. I dag, vel ett år senere, er altså Pål den samme gamle igjen.

Sykehuset i våre hender jobber for et best mulig sykehustilbud i vår region. Vi bidrar slik at helsepersonell er godt trent i å bruke blant annet ultralydutstyr ute hos pasientene. Det kan bidra til å redde liv.

Les gjerne Aftenbladets reportasje (bak betalingsmur). Den finner du her.

(Fotos: Fredrik Refvem, Aftenbladet)