Noen pasienter utvikler faktisk hjertesvikt av vanlige pacemakerbehandling. Nå er det utviklet en ny metode måte å stimulere hjertet på. Denne teknologien tar sikte på å gi en mer naturlig aktivering av hjertet via dets eget ledningssystem.
Den nye teknologien kalles Conduction system pacing (CSP) eller på norsk ledningssystem-pacing. For å få til dette trenger man et elektrofysiologisk system som er et avansert EKG apparat med mulighet til å nøyaktig måle hjertets elektriske signaler samtidig som man kan stimulere hjertet under prosedyren. Dette er utstyr som alle andre norske Universitetssykehus har ved sine arytmiavdelinger, da de driver med ablasjon av hjerterytmer. Flere andre sykehus (OUS Ullevål, AHUS, Sørlandet sykehus, Ålesund og Moldesykehus) har også gått til innkjøp av dette enten i egen regi, eller ved å overta eldre utstyr fra nærliggende universitetssykehus.
Gave til Kardiologisk avdeling
Sykehuset i våre hender gir nå midler til å støtte innkjøp av systemet EP-Tracer, som vil komme pacemaker-pasienter til gode.
– Å besøke avdelingen er ekstra sterkt for meg, fordi jeg selv har vært pasient her. Det føles meningsfullt å kunne overrekke pengene vi har samlet inn og vite at vi bidrar til en enklere hverdag for de ansatte, sier Jørund Kopren, styreleder i SIVH.
Det nye pacemakerutstyret åpner for en mer naturlig behandling av hjertets elektriske signaler, som gir store fordeler for pasientene.
– Fordelen med den nye metoden er at vi kan etterligne hjertets naturlige funksjon. Det reduserer risikoen for hjertesvikt og komplikasjoner, sier Patrycja Næsgaard, overlege ved seksjon for kardiologisk intervensjon.
Hun legger til at metoden også gjør det mulig å bruke mindre ledninger og utstyr, noe som er positivt for pasientene.
– Det er utrolig kjekt og veldig bra for pasientene våre. Vi setter stor pris på støtten, sier Næsgaard.
Sammen skal vi gjøre at nye SUS blir et sykehus i verdensklasse.